Soitinrakentaminen

Käsityönä valmistettu yksilöllinen soitin vastaa aina tilaajan tarpeita. Näin ei tehdasvalmisteisten soitinten kohdalla ole, eikä edes voi olla. Isolta valmistajalta saat sen, mitä on tarjolla ja todennäköisesti melko edullisesti. Käsin tehty soitin sen sijaan on iso sijoitus. Köyhtymääsi hintaa vastaan saat tosin pitkäikäisen, laadukkaan ja juuri sellaisen soittimen kuin halusitkin, ilman kompromisseja. Mitä tulee hintaan, tehtaassa sarjatyönä tehty ja käsin tehty soitin eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Toisaalta ei pidäkään olla. Monelle riittää tehdassoitin, eikä niissä monesti mitään moittimista olekaan. Kelpo soittimia. Miksi sitten tilata käsityönä tehty soitin?

Jos haluat jonkin tietyn vuosimallin spekseillä olevan Les Paulin, on varmasti kannattavaa sitten ostaa sen vuosimallin Les Paul. Sen sijaan jos sinulla on erityisiä tarpeita ja ajatuksia soittimen suhteen, olet tekemässä oikeaa päätöstä kallistuessasi soitinrakentajan puoleen. Ehkäpä oman kehosi mitat tekevät markkinoiden yleisimpien kitaroiden soittamisesta haastavaa. Silloin on todellakin kannattavaa ostaa juuri sinulle suunniteltu instrumentti. Kitara valmistetaan aina yhteistyössä kanssasi, ja sen kehittelyyn käytetään paljon aikaa.

Kuten monella muullakin soitinrakentajalla, minunkaan hinnoitteluni ei pohjaudu suoraan materiaalikulujen lisäksi tuntiveloitukseen, sillä suunnittelemiseen ja rakentamiseen kuluu helposti muutama sata tuntia tehokasta työaikaa. Suoralla tuntiveloituksella laskettuna hintalapusta tulisi melko hurjan kokoinen summa, jota on vaikea naama pokerina selittää asiakkaalle. Voit olla varma, että kun tilaat keneltä tahansa käsityönä tehdyn soittimen, saat sen halvemmalla kuin mitä siitä kuuluisi pyytää.

Omasta kokemuksestani voin kertoa esimerkkinä, että valmiita piirustuksia ja mallineita käyttäen perus Stratocaster-mallisen lankkukitaran valmistaminen vie alusta loppuun noin 50 työtuntia. Päälle lisätään vielä materiaalikulut muutamista sadoista euroista tuhansiin, riippuen täysin siitä, mitä asiakas haluaa. Tälle liukuhihnakitaraa muistuttavalle tekeleelle tulisi tuntihintamallilla helposti useampi tonni hintaa. Laadukas aivan takuuvarmasti, mutta miksi ostaa kallis kopio, kun halvemmalla saisit aidon Straton?

Hinnoittelu on siis vaikeaa, ja se joudutaan miettimään aina tapauskohtaisesti niin, että se tyydyttää niin tekijää kuin maksavaa asiakastakin. Tilaustyönä tehty kitara ei ole kompromissi, mutta sen hinta usein on.

Haluaisin laittaa sivuilleni mutkattomasti hinnan kaikelle tekemiselleni, sillä ainakin itseäni närästävät sivustot joilla ei kerrota hintoja palveluille tai tuotteille. Valitettavasti tässä kohtaa joudun tekemään kuten moni muukin ja kirjoittamaan hinnan kohdalle: ”Ota yhteyttä ja kysy”. Keskustelemisesta en veloita mitään.